Thursday, 29 December 2011

ISLAM DAN POLITIK

Semalam aku bertemu dengan seorang kawan masa sekolah menengah dulu, 6 tahun tak jumpa, lama tu...

Best gak jumpa kawan lama, banyak cerita untuk dikongsi, yang tak bestnya, aku kene denda belanja dia aiskrim Mcd sebab aku datang lambat setengah jam....hehehe....sorry, next time aku akan pastikan aku awal dari dia supaya dia pulak belanja aku, ok...

Berbalik pada topik perbualan kami, dari kisah kawan-kawan sekolah yang ramai dah kahwin, kisah ada budak jadi gay lepas tu insaf, ada cerita budak lelaki lembut yang sekarang dah transform terus jadi perempuan dan tukar nama manja(sedih pulak aku memikirnya sebab aku agak rapat dengan budak-budak ni dulu) ada cerita budak yang dulu kurus keding sekarang badan dah macam Sazali Samad, macam-macam lagilah.

Akhirnya perbualan kami masuk ke isu politik Malaysia, aku tau dia ni memang peka dengan perkembangan politik Malaysia ni sebab aku selalu tengok page FB dia biasanya dia post pasal benda-benda berkaitan politik aje. Cerita punya cerita, dari kisah Bulan Purnama ke kisah Roket, sampai kisah Bulan Sabit, kisah Dacing, dan Keris. Semua ada...then dia berkata : 

"Sebenarnya kan, sorila aku cakap, tapi aku memang cukup menyampah dengan orang yang pakai tudung, yang pakai jubah macam alim-alim ni.."

Aku dapat tangkap maksud dia tu, tapi angguk aje, biar dia luahkan isi hati dia dulu.

"Sebab kebanyakan diorang ni nampak aje macam alim, kuat agama, tapi di sebalik tu, diorang lah yang berpotensi memecahbelahkan umat islam dengan fahaman politik diorang yang ntah apa-apa tu"

Aku setuju sangat dengan pendapat dia. aku pun tak faham kenapa demi kepentingan politik, ada yang sanggup memperjudikan Islam, mempergunakan nama Islam untuk menarik perhatian, entah apa yang dikejarkan sangat aku pun tak tau. patutnya yang tua jadi contoh dan panduan anak-anak muda untuk menegakkan Islam, ini tak, menggunakan Islam untuk kepentingan politik, adalah sangat tidak matang dan menampakkan kebodohan umat Islam. 

Ramai yang tanya kenapa akidah anak-anak muda Islam sekarang mudah goyang, mudah sangat mempermainkan Islam, murtad itu sesuatu yang biasa, budaya seks bebas, gay, lesbian berleluasa. Kalau dah yang tua pun sibuk sangat berpolitik sampai Islam jadi taruhan, no wonder la anak-anak muda pun jahanam. Kan yang muda mencontohi yang tua, betul tak.....


Patutnya yang dah berpangkat Mak Aji, Pak Aji, Atuk, Nenek, Makcik, Pakcik ni berusaha menjadi tauladan yang baik kepada yang muda berbekalkan ilmu yang mereka ada, bukannya sibuk berpolitik, nak-nak lagi musim pilihanraya ni, lagila hebat, berbagai video, aksi-aksi mereka-mereka yang kononnya pejuang bangsa tersebar sana sini. Apa yang diorang dapat? memalukan diri sendiri dengan kerenah masing-masing.
Aku rasa tak peliklah kalau ada pihak yang tak bertanggungjawab giat melakukan aktiviti memurtadkan umat Islam, sebab diorang boleh nampak kegoyahan dalam perpaduan umat Islam itu.

Tapi yelah, apa kita peduli kan? yang penting parti yang aku sokong mesti menang pilihanraya, tak kiralah walau membelakangkan agama sekali pun, sukahatilah hukum apa aku nak pakai, lantaklah kalau anak aku dimurtadkan, kubur masing-masing kan, apa kau sibuk, aku dah 6 kali pergi haji, kau baru nak belajar mengaji, tak payah nak sibuk-sibuk tegur aku!!!



P/S: Entry kali ni agak panjang sebab aku dah meluat dengan kerenah politik kat Malaysia dan perangai orang-orang YANG DAH SENJA TAPI OTAK SEMPIT, sekian......



Friday, 16 December 2011

COUPLE ZAMAN SEKARANG








Dah jadi lumrah hidup manusia mempunyai perasaan cinta.  Berkenalan, jatuh cinta, berdua bersama, menyemai cinta, atau lebih tepat lagi istilah COUPLE yang giat diamalkan oleh pasangan-pasangan yang hangat dilamun cinta.

Tapi yang aku nak persoalkan di sini ialah bukan pasal COUPLE atau cinta tu, tapi cara orang zaman sekarang bercouple tu....

Aku tak faham kenapa bila couple je, mesti nak kena ubah cara kita melayan satu sama lain. Memangla kena lain dan lebih istimewa dari kawan biasa, tapi taklah sampai nak kena berpelukan, ber'kissing-kissing'an, pegang sana, pegang sini. Apsal? tangan tu dah tak boleh duduk diam ke? Rimas, lemas aku tengok. Taklah nak kata yang aku ni baik sangat, tapi kan sebagai umat islam, tak elok buat macam tu. haram hukumnya kan, lagipun bagi pegang lebih-lebih pun belum tentu orang itulah yang akan jadi suami kita.

Yang tak best tu sampai tahap melakukan hubungan yang sepatutnya hanya suami isteri sahaja yan boleh buat. Dan berbangga dengan perbuatan itu. Kalau korang semua masih ingat, dalan pertengahan tahun ini, Dunia blog digemparkan dengan post berani mati seorang perempuan yang mengaku bahawa dirinya sudah tidak ada dara, tapi dia kata sekurang-kurangnya dia ada maruah....hhmmm......ada sesuatu yang aneh dengan ayat beliau. Sudahlah menjatuhkan air muka sendiri dengan buat statement berani mati tu, tapi masih ada hati nak mengaku dirinya bermaruah. bukan niat nak burukkan sesiapa, tapi sebagai pengajaran dan kesedaran untuk kita semua kan.....

Tak boleh ke kalau bercinta, buat macam biasa? perlu ke pegang-pegang, peluk-peluk, cium-cium? raba sana, raba sini....kalau dah tak tahan sangat, janganlah tambah dosa, dirikanlah masjid segera, kan lagi elok kalau bermesraan sebagai suami isteri?

Pastu semuanya nak di post kat laman sosial, fesbuk, twitter....duk bersayang-sayang kat wall....mungkin ada yang boleh terima dan akan kata korang ni sweet, romantik dan sebagainya, tapi percaya tak kalau aku kata lagi ramai yang menyampah dari suka.....tapi ramai jugak yang still buat...nanti bila gaduh, post jugak kat wall segala caci maki tu....elok sangatlah tu.....

Bagi aku, bukan tak boleh bercinta, tapi jagalah batasan dan beringatlah bahawa Allah sentiasa nampak apa yang kita buat. Tak guna bertudung tapi bila jumpa boyfriend, bagi dia pegang sana sini, melekat 24 jam, tak guna belajar mengaji sampai khatam 2, 3 kali kalau setiap kali jumpa girlfriend, mulut tu duk gatal nak kiss sana, kiss sini...romantiklah konon.......kita patut tanam dalam diri kita bahawa hanya suami atau isteri kita sahaja yang layak mendapat layanan yang seromantik itu....

Ini bukan peringatan untuk anda sahaja, tapi untuk aku sekali, supaya menjaga peribadi sebagai seorang muslimin dan muslimah.....

Sunday, 11 December 2011

CINTA 3 SEGI





Dafi dan Eda menjadi satu pasangan. 7 tahun menyemai cinta Tapi bila hadirnya Sha? apa akan jadi? Jiwa Dafi bergetar, hatinya menginginkan wanita itu. Dan saat jiwa Sha itu mula terusik dengan buaian ayat-ayat cinta, hatinya jatuh kasih padaDafi,  tanpa mengetahui dia sebenarnya umpama insan ketiga dalam hubungan Dafi dan Eda.

Dafi mula nekad, dia mahukan Sha, dia mahukan cinta baru, cinta yang ada sudah layu dan mati baginya, tidak boleh diubat lagi, mungkin kerana sudah lama memadu kasih, sudah tidak ada yang istimewa baginya. Cinta pertamanya dikecewakan, dia melukai Eda demi Sha, dirinya yakin akan lebih bahagia dengan kehadiran cinta baru.

Maka Eda hancur luluh hatinya bila cintanya dihapuskan. Dengan nekad juga dia bertemu Sha, kebenaran terserlah, namun Dafi keraskan hati, tidak mahu lagi cintanya yang dipupuk bertahun-tahun. Sha mula rasa dirinya seolah perampas kebahagiaan, maka dia mengundur diri, tak mahu jadi insan ketiga, walaupun hatinya menginginkan Dafi. Eda merayu Dafi kembali padanya, namun Dafi tetap enggan. Berlaku perebutan antara Sha dan Eda, merebut cinta Dafi. Dafi mula buntu, menyesal dengan tindakan terburu-burunya.

Akhirnya kata putus dicapai......

Eda ditinggalkan, Sha pun tidak dipilih....Dafi mengundur diri dari hidup kedua-dua wanita itu.....

CINTA.......itu memenatkan bila diri sendiri yang mencari penyakit.....

Thursday, 17 November 2011

??????







Aku tak faham dengan pemikiran orang yang mengaku dirinya islam ni, pelik-pelik....

Kisahnya begini : 

Satu hari aku balik dari kerja, adik aku bagitau, tuan rumah ada datang, lepak kat bilik belakang. Aku pun tak kisahla, rumah dia kan...tapi yang tak bestnya, dia bawak kekasih hati dia sekali. Semalaman gak la diorang lepak dalam bilik tu. 

Esok aku pergi kerja macam biasa, balik kerja, aku tengok anak kucing aku kena kurung dalam sangkar dia. Aku ingatkan adik aku yang kurung, padahal aku dah pesan banyak kali, tak payah kurung, biar dia bebas. Tapi adik aku kata, tuan rumah yang kurung. Dia siap tinggalkan pesanan penaja kat adik aku yang berbunyi : KALAU DBKL DATANG SAMAN RM 300 SEBAB BELA BINATANG, BAYAR SENDIRI, DIA TAK NAK TANGGUNG.

Aku jadi pelik la, aku tau sebenarnya kat flat DBKL memangla tak dibenarkan bela binatang, tapi ramai je penduduk situ yang bela kucing. Tapi yang aku pelik tu, dia lagi takut DBKL saman RM 300 sebab bela kucing, tapi tak fikir pulak di bawak balik kekasih hati pengarang jantung dia tu ke rumah, tidur sekali, kalau JAKIM datang, kena saman RM 3000, TAU? ke dia tak tau kot.....atau dia lupe yang dia tu sebenarnya belum kahwin lagi pun dengan buah hati dia tu. Atau dia ingat takde sape nampak kot.....ke dia lupa, Allah boleh nampak segala-galanya.....aku pun tak faham....mengaku islam, tapi lupa agaknye hukum-hakam islam....

Wednesday, 9 November 2011

SURAT CINTA UNTUK PAKWEKU MAT ROCKERS

















Salam...


pakweku, eh, silap....ex-pakweku....I'm always ok ...lu lak camne bro?


ex-pakweku, wa nak mintak sori banyak2 kat lu, sebab keputusan wa yang mendadak ni, wa memang tau lu punye tangkap cintan ngan wa memang dalam habis, tapi nak wat camne, kite tak serasila, bro....


Nak cakap pasal kekurangan lu, bro...wa tak mau cakap direct ngan lu, wa takut lu sentap pulak, tapi wa dah takleh nak simpan2 dah, bro....wa takleh tahan, bro....lu bukan tak hensem, bro...cume wa takleh blah la tengok rambut lu yang dah serupa rambut mak wa yang kat umah tu, wa memang tak kesah punye lu keje ape pun, lu jual tiket konsert tu pun wa takde hal punye.


Pastu lu kan, bro, kalau cakap ngan gua buat wa terkejut, sikit2 YEAH! YEAH! sikit2 YEAH! YEAH! wa ni ada sikit lemah semangat yo...nanti wa kena heart attack, masuk spital, kang mak bapak wa saman lu pulak, bro....


Wa memang ingat peristiwa wa basah kuyup kena hujan tu, mekasih la bro pinjamkan jaket lu tu, tapi wa tak puas hati gak lu duk usha wa atas bawah atas bawah, kan...lu tak pernah tgk awek basah kuyup kena hujan ke ape bro? wa pun ingat lu selalu nyanyi lagu "antara gadis" tu kat wa, bro...tapi lagu tu memang tak kena ngan jiwa wa la bro....lainla kalau lu nyanyi lagu sofaz  ke, tomok ke barula ngam ngan wa.


Wa tau lu jiwa rock habis. Sebab tu wa kata kita tak serasi, ni satu lagi, pakaian lu tu...lu suke sangat pakai seluar kulit sendat lu tu, takpun jeans lu yg koyak rabak sane sini tu....tak smart la bro....lu bagi wa baju metallica mase besday wa, wa pun kasik la seluar slack kat lu wat ganti jeans koyak lu tu...tapi lu tak pakai pun...takpela, dah selera lu, kan.


Lu kata lu rockers beriman, tapi kalau takat sembahyang jumaat je, adik wa yang umur 7 tahun tu pun tiap2 jumaat tak miss bro. Masalahnye, mase datang makan kat rumah wa, bapak wa suruh baca doa makan, lu dengan konfidennya baca surah Al-Fatihah, ape kes, bro???? 


Lu kata lu nak masuk meminang wa, tapi bapak wa tu, bila tengok rambut lu, dia pun ragu2 dengan jantina lu....nak kata lelaki, rambut panjang, pakai seluar ketat, nak kata perempuan, misai ada....wa pun tak tau nak cakap ape...lu la explain sendiri kat bapak wa tu, bro....


Sekali lagi wa mintak maap sebab wat lu tangkap leleh ngan keputusan wa. Wa pun rasa macam susah je nak teruskan hubungan kita ni. Wa rasa lu carila awek lain yang leh layan jiwa lu.... Selamat mencari cinta baru....jangan kenang aku dalam doamu, doakan keluargamu, lagi baik....


P/S : Sebab lu pakai ayat rock, wa pun pakai ayat rock untuk balas surat lu ni


Pecah kaca pecah gelas, 
Dah baca tak yahla balas.








  

Tuesday, 11 October 2011

BICARA HATI



Pertama kali aku lihat dirimu
Hatiku tidak merasa apa-apa
tetapi kebelakangan ini
Hatiku mula bergetaran
Naluri wanitaku mula memberi reaksi


Kini saat ku lihat kelibatmu
Hati berdegup kencang
Aku mula rasa tak keruan
Tapi bila sehari tak melihat wajahmu
Seperti ada yang kurang dengan hariku


Dan sejak itu juga
Seperti kebetulan
malah seringkali kebetulan
kita beselisihan
Kau ada di mana aku ada
tiba-tiba sahaja kau akan berada di depanku
Seperti telah diaturkan


Ingin sekali aku mendekatimu
Ingin sekali aku berbicara denganmu
Tapi hati rasa malu
Aku rendah diri
Mungkin kerana taraf kita yang berbeza
Aku cuma mampu memerhatimu dari jauh
Dalam diam kau mencuri tumpuanku


Aku ingin tahu segalanya tentang kamu
kesukaanmu, kebencianmu
sudah berpunyakah kamu
Atau masih mencari?


Namun aku sedar
Ini semua ini hanya mimpi
mainan perasaan
mana mungkin kau akan menyedari kewujudanku
Aku juga tidak mahu kau sedar aku memerhatimu
takut aku disalah erti


Mimpi ini pastinya kekal mimpi
Walau hanya mampu memendam rasa dalam diam padamu
Aku redha
dan yang penting 
Aku harap kau akan bertemu pasanganmu
Dan aku akan bahagia bila kau bahagia


P/S : Tiba-tiba rasa nak berjiwa2 pulak tengahari ni....takpe, dia bukan tau pun...hehehehe

Monday, 10 October 2011

MANUSIA....MALAIKAT....SYAITAN.....















Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat 
- Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu
Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz


Manusia - Nak makan, laparlah ..
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya


Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.
Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung!


Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.
Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah?


Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni.


Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu...rugi ooo kalau tak tengok ni.


Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah


Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihati lah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2...pandai2 lah


Manusia - Aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun.
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... muda lagi kan..lagipun hidup hanya sekali..rugilah..(kalau sempatla)
Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh !


Manusia – Uuhhh..letihnya harini..tak solat lagi ni.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat untukmu nanti ada juga (jangan mimpilah!)



~Renung-renungkan dan selamat beramal~

Thursday, 6 October 2011

PAUS KE IKAN DUYUNG?


Satu ketika dahulu, di sebuah gymnasium, terdapat sebuah potret wanita yang langsing di pintu masuknya. Pada potret itu tertulis : 

"Pada musim panas ini, adakah anda mahu menjadi ikan paus yang besar ataupun ikan duyung yang cantik?"

Seorang gadis yang berbadan gempal meneliti ayat pada potret itu dan berkata kepada kawan-kawannya...

"Kawan-kawan, ikan paus sentiasa dikelilingi kawan-kawannya seperti ikan lumba-lumba, ikan-ikan lain, hidupan laut, dan didatangi manusia yang ingin tahu tentang dirinya dan kehidupannya. Mereka amat menghiburkan, mereka hidup dengan gembira, dapat makan udang yang banyak, sentiasa aktif, dan membesarkan anak mereka dengan penuh kasih sayang. Mereka boleh merantau ke merata-rata tempat habitat mereka sangat luas. Mereka adalah hidupan yang menarik, dan mereka dilindungi oleh manusia yang prihatin."

Dia menyambung lagi : 

"Ikan duyung tidak wujud, kan?"

"Kalaulah mereka wujud, pasti mereka akan berebut-rebut untuk berjumpa pakar psikologi kerana masalah personaliti mereka : adakah mereka manusia atau ikan? Mereka tidak mungkin dapat melahirkan anak, kerana tidak mungkin akan ada aktiviti seks normal dalam hidup mereka. Mungkin mereka adalah makhluk yang cantik dan indah, tetapi mereka hidup dalam kesedihan dan kesunyian. Lagipun, siapa yang nak mengahwini dan menjalani hidup bersama seorang wanita yang berbau ikan?"

"Kalaulah saya, saya akan pilih untuk menjadi ikan paus." Kata wanita itu sambil tersenyum.

"Media selalu mewar-warkan bahawa wanita yang langsing itulah yang paling cantik. Tapi saya tak kisah. Saya lebih suka makan aiskrim bersama anak-anak saya, makan malam bersama suami, dan makan di luar  dan berseronok dengan kawan-kawan saya."

"Kita sebagai wanita, berat badan kita bertambah kerana kita telah mengumpul banyak ilmu pengetahuan dan kebijaksanaan. Dan oleh kerana ruang di dalam kepala kita tidak mencukupi, maka ia tersebar ke seluruh bahagian tubuh badan kita. Kita bukannya gemuk, cuma tubuh badan kita dipenuhi dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran."

"Setiap kali saya melihat tubuh badan saya di cermin, saya katakan kepada diri saya : "Saya adalah insan yang menakjubkan!"

"Saya bukanlah bermaksud untuk merendah-rendahkan mereka yang kurus, cuma berbadan gempal tak semestinya kita ini tidak menarik, betul tak?

P/S : Dapat artikel ni kat fesbuk, cuma dah diterjemahkan dan diubah sedikit supaya lebih mudah difahami.


Tuesday, 4 October 2011

APELA AKAK NIIIIII........SEDEY.........

Assalamualaikum.....


Masa buka MUKABUKU tadi, kat satu page ni, tgh bincangkan tudung dan pakaian wanita Islam. Tetiba ada sorang akak ni komen, lebih kurang gini ayatnya : 


CAMNE NGAN ORG GEMOK? PAKAI APE PUN SEMUA NAMPAK KETAT, KALAU PAKAI YANG LONGGAR2, LAGILA NAMPAK GEMOK.......


Masa aku baca komen akak ni, aku rasa terkejut pun ada. Sebab?


Yela, bagi dia kalau orang yang gemuk pakai yang longgar-longgar nampak tak menarik....sedangkan pakaian yang longgar itu wajib bagi muslimah.


Yang menentukan kita masuk ke syurga nanti kan, bukan gemuk atau kurusnya badan kita, tapi samada gemuk atau kurusnya amalan kita, betul tak???


Aku rasa penyelesaian bagi soalan akak ni ialah : 


Kalau tak nak nampak gemuk bila pakai pakaian longgar-longgar, apa kata kuruskan badan tu...diet ke, bersenam ke, barulah tak nampak gemuk bila pakai pakaian yang longgar. Badan pun sihat, kan, kan.....


Apela akak ni.........



Monday, 3 October 2011

LIBAS....BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Hari ni aku just nak share beberapa video, masa aku dan kawan2 aku tengok cerita LIBAS pada 02/10/2011 di GSC Times Square. So, check it out.....














sorry kalau audio dan gambar kurang jelas....maklumla, tak dapat nak zoom....enjoy!!!



Saturday, 1 October 2011

PLASTIK....SAMPAH PALING BANYAK ATAS MUKA BUMI.....





Memang ramai golongan plastik kat muka bumi ni kan?


1. Kawan yang anda rasa paling baik, tapi sebenarnya belakang anda, dia kutuk anda kaw2.


2. Depan orang nampak baik aje, sopan, lemah lembut tapi sebenarnya ramai yang tak tahu, kat rumah, bila bercakap, suara macam halilintar, kemas rumah pakai kaki.


3. Perempuan pakai tudung litup, baju kurung, cantik aje, sopan. Tapi bila berdating, pegang sana, pegang sini, peluk sana, peluk sini, cium-cium boyfriend yang bukan muhrim tu.


4. Depan bos, bukan main rajin lagi, kerja tip top, belakang bos, bukan main lagi goyang kaki, kerja dia pun mintak orang siapkan.


Banyak lagi sebenarnya jenis-jenis plastik lain. Setakat ni, ini aje yang aku pernah jumpa. Kalau plastik yang jenis biasa tu, bolehlah dikitar semula bila dah jadi sampah. Tapi kalu plastik yang macam kat atas ni macam mane?

Friday, 30 September 2011

PANTUN SERONOK ORANG MUDA












Bermula dgn sekadar mengurat
Lalu bertemu di satu tempat
Maka tangan pun mula melorat
Lawan peluk tak kurang hebat
Bila peluk sama rapat
Nafas pun tersekat-sekat
Baju sendat turut terangkat
Gunung berluruh turut d’pnjat

Tinggi rendah,bacaan disukat
Jarum meter bepusing ligat
Lubang kosong mula tersumbat
Habis longgar dlunya ketat

Ular sakti menikam tepat
Bisa terpancut kononnya ubat
Ubat cinta tak pernah tergugat

9 bulan perut sarat
Dulu kosong skrg berat
Bila d’tnya kata terjerat
Time kangkang kononnya nikmat
Cepat lah abg cepat lah cepat

Pikir dunia tak ingat akhirat
Dapat baby di buang merempat
Masalah selesai kononnye selamat
Buat dulu pastu taubat

Tapi skrg sudah terlambat
Segala amalan di hitung di catat
Tunggu lah masa tunggu lah saat
Di akhirat kelak HANG TAKKAN SELAMATTT..
TIPU LA KALAU TAK PERNAH 



SUMBER : kat sini

Friday, 23 September 2011

K-POP!!!!!!!!!!! SARANGHAEYO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (UWEK!!)






Aku pun tak faham sebenarnya apa yang menyebabkan artis2 Korea ni begitu digilai ramai terutama remaja wanita di Malaysia ni....jangan kata remaja, mak remaja wanita pun ada jugak yang macam histeria dengan artis korea ni....antara fenomena kegilaan Korea yang aku nampak :

1. Officemate aku, begitu gilakan drama bersiri Korea, tak dapat tengok kat tv, tengok online, sanggup download macam-macam drama Korea lain yang tak ditayangkan di Malaysia....(siap promote kat aku lagi, ajak tengok sekali)

2. Adik aku 2 orang....yang sorang ni, cakap aje, drama bersiri Korea yang mana, semua dia tau....semua dia suka...semua romantiklah, sweetlah, pada dia....yamg sorang lagi, lagu K-Pop pun layan gak....aku tengah syok2 tengok CSI dia boleh tukar channel MTV semata-mata nak tengok video klip K-Pop tu...

3. Pagi tadi, aku dengar radio masa dalam teksi, stesen radio yang popular kat Malaysia ni, buat contest untuk bagi tiket persembahan artis K-Pop nila, siapa nak menang, kena call, jawab soalan yang dia bagi dengan betul. Ada seorang budak perempuan ni,(aku gelar dia budak sebab dia baru 14 tahun kot) dia dengan konfidennya menjawab soalan tu, bila DJ tu kata jawapan dia betul, bukan main lagi dia jerit...amboi...mengalahkan jumpa duit RM1000 kat tepi jalan....

4. Ada artis malaysia yang mula meniru imej dan gaya artis K-Pop....bila ditanya, kononnya kebetulan....(yeke?)

Apa kelebihan ARTIS KOREA ni? rupa yang handsome/cantik? suara yang sedap? tarian yang mengasyikkan? Aku pun belum dapat merungkai misteri di sebalik kegilaan ini....

P/S : C.T.T. tak layan cerita Korea...C.T.T. lagi minat cerita Jepun...lagi best....




Tuesday, 13 September 2011

BEST KE TAYANG KISAH CINTAN CINTUN DALAM LAMAN SOSIAL NI?


Bila bukak fb, twitter atau saje2 blogwalking, kadang-kadang naik meluat tengok sesetengah couple yang sibuk nak tayang kat satu dunia pasal kisah cinta diorang.

Ada sesetengah tu, baru lepas balik dating, terus post kat fb :



"bestnyew kua ngan bb td...thanks yunk, muax..."

pastu couple dia comment : 

"Ayang pown ase best gak....muax2.."

Pastu berbalas2 komen berdua aje sampai panjang berjela....macam tak jumpa setahun, padahal baru balik dating tu. Pelik betul la "Kuasa Cinta" diorang ni.

Biasanya yang dok tayang2 keagungan cinta diorang ni mesti budak2 yang belum habis sekolah pun, konon cinta sejati, mesti dikhabarkan ke satu dunia....masalahnya, kalau dah tetiap kali update status pasal kisah cinta korang aje, tak ke menyampah orang tengok, dah tu siap pakai ayat2 yang macam budak tak pandai mengeja tu....

Lepas tu bila gaduh pun nak post jugak, kau maki aku, aku maki kau....mulalah, semua tembelang pecah...buat malu je, kan.

"Ek eleh, ko ingat aku heran sangat ngan ko ha? takat jantan cam ko, berpuluh aku leh cari, pegi m***** la ko s***!!!!!!!"

Pastu balak dia komen  :

"Ko ingat aku pun nak sgt ke b***** mcm ko ni ha?! dasar pompuan s*****!!!!!!!!!"

Itulah realiti zaman sekarang....time tengah sayang2, bukan main lagi, setiap masa update status, pegi tgk wyg dgn bb la, tgh lepak dgn my cayunk la, itula, inila, tapi bila dah perang, segala caci maki keluar, hilang dah manja2, lemah lembut, penyayang semua dah terbang melayang.

Kalau setakat cinta monyet tu, hari ni kenal, esok dah couple, lusa dah boleh diusung ke hulu kehilir, tak payahla nak bangga2, nak canang satu dunia, fikir dulu baik buruk, halal haram tu. Esok bila dah gaduh, main maki2, kan dah tak pasal2 tambah dosa. Dosa yang sedia ada tu pun tak terjawab, macam mane?


Thursday, 8 September 2011

HANTARAN PUNYE HAL









UNTUK WANITA YANG SEBOK DUK PASTE KAT WALL FB DIORANG PASAL HARGA HANTARAN SEMUA TUH HA BACA NIH: 


Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye.. ". 


Mat : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat ".. 


Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap ". 


Mat : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus.. TU!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan!


Sumber : Fesbuk kawan aku

Wednesday, 7 September 2011

"Aku Nak Trafik Percuma Daripada Jejaka Terhangat"




Tak tahulah sempat ke tidak ni, harap-harap dapatlah yea, wahai En. Jejaka Terhangat

‘Wordless Kipas Blogger’

Selamat pagi kawan-kawan....
Biasanya tetiap hari rabu kita ada Wordless Wednesday, kan, kan....
Tapi kali ni nak 'transform' sikit'
Selamat datang ke Segmen




So.....









Dan, pemilik blog ini ialah.........





Tuesday, 6 September 2011

SATU MALAM @ DOWNTOWN

Al-kisahnya cerita seminggu sebelum raya di downtown Cheras. Di sebuah gerai tudung.

HAAA....MARI KAKAK-KAKAK, ADIK-ADIK, TENGOK TUDUNG CANTIK-CANTIK NI!!!

BOS SAYA KAT MOROCCO TADI BARU JE CALL SURUH BAGI DISKAUN TUDUNG-TUDUNG NI MALAM NI, MASUK-MASUK, TENGOK-TENGOK DULU KAK!!!!!!

Ayat dia xboleh blah....

Kitorang jadi khusyuk memerhati gelagat brader ni. Kreatif sungguh. Dia siap jadi model lagi memperagakan tudung tu. Bayangkan mamat bermisai pakai tudung ariani tu, tak ke pelik rupanya.

MARI MASUK KAK, CEPAT-CEPAT PILIH, NI CEARANCE STOK NI, SEBAB SAYA NAK CEPAT NI, NAK BALIK AUSTRALIA NI!!!

Tak lama kemudian gerai dia memang dapat sambutan, ramai orang singgah bukan nak beli tudung sangat, tapi nak tengok gelagat brader ni.

MARI BELI KAK, TUDUNG MURAH-MURAH, MACAM-MACAM JENIS ADA, AKAK BELI TUDUNG NI, DAPAT FREE GIFT, KAK!!!

BELI TUDUNG, DAPAT FREE PLASTIK POLKA DOT!!!!!

(Gambar sekadar hiasan)


Siap tunjuk sampel lagi, macam eksklusif sangat je plastik polka dot dia tu....

Bila ada seorang akak ni tanya pasal tudung ariani yang femes tuh, dia buat statement :

KALAU AKAK MINAT NAK BELI TUDUNG MACAM SAYA PAKAI NI, AKAK KENA ADA SUP BUNJUT KAK....

Maksudnya sanggul kat belakang macam yang perempuan sekarang ramai buat


(Gambar contoh. Kan macam sup bunjut kat belakang tu)

Last-last, member dia join buat announcement....

Dia jerit : 

BELI TUDUNG DAPAT FREE......

member dia sahut : 

PLASTIK POLKA DOT!!!!!!!!!

Dia jerit : 

KALAU PAKAI TUDUNG NI KENA ADA......

member dia sahut : 

SUP BUNJUT!!!!!!!!!!!!!!

Meriah betul gerai dia, dah macam konsert...macam-macam cara orang nak lariskan jualan, kan.....Mungkin bagi korang takde pape, tapi bagi aku yang tengok sendiri gelagat mamat ni, memang kelakar la. Hilang penat berjalan....hehehe.....



Monday, 5 September 2011

ALAMAK, COMELNYE PAKCIK....

Satu hari aku perlu berurusan di kaunter sebuah institusi kerajaan(bahagian apa? adalah...)

Sesampainya disana, orang tak berapa ramai, okey, ambil nombor giliran, tunggu....

Dah sampai giliran aku, pergi ke kaunter no. 2, settlekan urusan aku tu. Sementara brader petugas kaunter tu menyettlekan dokumen aku, dalam suasana yang agak tenang, tiba-tiba ada bunyi memecah keheningan

Aku pandang brader petugas kaunter depan aku, dia tertoleh-toleh cari bunyi tu. Aku pun join pencarian dia tu. Tak jumpa.

Tapi lepas tu sekali lagi bunyi itu kedengaran

Aku toleh kat kaunter belah kanan aku semasa bunyi tu masih berkumandang, sebeb ia datang dari situ.

Dan sumber bunyi yang cute itu datang dari :

Handphone, tapi bukan milik cik akak, bukan milik cik adik. Tapi milik seorang pakcik yang aku rasa adalah dalam baya bapak aku, dalam 50-an. Dengan tanpa rasa segan silu dia menge'check' handphone dia di situ.

Aku tengok brader depan aku ni ni dah sengih-sengih, muka dah merah padam tahan gelak, akak yang kat sebelah dia dah lari masuk dalam pejabat, sambil tutup mulut. Aku pun memang nak tergelak, tapi aku cover, kang terdengar ketawa aku, malu pulak.

ADOI, PAKCIK....COMEL BETUL BUNYI HANDPHONE PAKCIK TU, DAH MACAM BUNYI HANDPHONE ADIK-ADIK YANG TENGAH DILAMUN CINTA....HAHAHA....MACAM-MACAM HAL LAH...

Segmen : Aku Mahu Readers Setia


saya suka join segmen, dan saya suka tengok segmen ni, cik fya macam tau2 aje saya memang suka join segmen2 ni...jadi, saya pun join la segmen ni....

ni link entry post saya yang dirasakan best di blog ini ialah : 



3. SMS

okeh, skang nak tag beberapa insan....jeng3....mari kita tengok siapa yang kena.....





tu dia....selamat berblogwalking saya ucapkan.....




Friday, 2 September 2011

E-MAIL CINTA DARI KEKASIH UNTUK KEKASIH

Assalamualaikum.....

Efa hantar email ni pada abg sebab semenjak dua menjak ni susah betul Efa nak jumpa abg. Ada je alasan abg. Teman mak beli barangla, jemput sepupu la, hantar kakak la, hantar motor la, jiran jatuh tangga la, macam2la alasan abg. Efa sedar abg adalah org paling sibuk di dunia ni, semua org perlukan abg, hatta jiran abg sekalipun.

Efa igt nak SMS abg aje, tapi rasanya byk benda yg Efa nak bagitau, dan Efa taknakla semakkan inbox abg dgn msj Efa yg panjang berjela ni, jadi baik Efa hantar email aje.

Sebenarnya kat sini Efa nak bagitau abg yg lepas ni Efa tak nak keluar berdua dgn abg lagi. Sebab tak elok kalau kita selalu berdua-duaan. Nanti akan ada yang ketiga(syaitan) yang akan mula hasut kita ke arah yang bukan2. Efa tak nak dah buat semua tu. Haram, sebab kita takde ikatan yang sah, lagipun tak sesuaila dgn imej baru Efa sekarang yang bertudung ni.

Efa dah pernah bagi 'hint' kat abg, tapi mungkin abg tak perasan, kan. Tak elok kita couple lama2, takut mengundang maksiat, tapi abg mcm wat tak tau je.

Maka di sini Efa nak tegaskan sekali lagi dan ini kali terakhir Efa akan bagitau abg : 

Kalau abg syg Efa, dan serius dgn hubungan kita, maka segeralah dtg jumpa mak ayah Efa, dan bwk Efa jumpa mak abg, dan kita halalkan hubungan kita, dan Insyallah Efa akan cuba jadi isteri yang solehah.

Tapi kalau abg sebenarnya tak serius dgn hubungan kita, ataupun belun sedia nak ada komitmen, maka Efa rasa jalan terbaik ialah kita jadi kawan biasa shj, mungkin kita takde jodoh.

Itu keputusan muktamad dari Efa. Maka fikir-fikirkanlah dan segera reply yea...

Assalamualaikum....


Monday, 29 August 2011

CINTA ITU INDAH BILA......

Bila hati bertemu cinta, cinta sesama insan, kadangkala kita terleka, terlalu asyik dibuai rasa, dibuai keindahan sesuatu yang digelar asmara. Kita seperti di awang-awangan, tidak mahu berpijak didunia nyata. Ada yang lebih ghairah mengejar keasyikan dunia, hingga terbabas, tersasar dari landasan, melanggar batasan, garisan, panduan yang ditetapkan untuk pengembaraan hidup.

Apa sebenarnya yang kita mahu? apa sebenarnya yang kita dapat dari keindahan itu? Ia buat kita lupa, bahawa ia bersifat sementara. Kita terlalu asyik sehingga kita lupa, sampai satu saat, kita pasti ditinggalkan. Kerana lumrah manusia yang berhati batu, tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki, dan ia akan berusaha mencari yang lain setelah nafsu mereka dipenuhi. Saat itu, apa yang akan terjadi pada yang ditinggalkan itu? ke mana mereka mahu mengadu? kepada siapa nereka mahu minta pertolongan? Siapa yang akan jadi teman berkongsi duka?

Saat kita sedang bersedih, rasa bersendirian, penuh kekecewaan di dada, apa yang akan kita lakukan? apa yang  akan terjadi? Maka kembalilah pada yang Satu, yang Esa...tautkanlah keyakinan padaNya, berpeganglah pada cintaNya. Maka hati akan lebih tenang. Cinta sesama manusia? tak usahlah dirisaukan. Yakinlah padaNya, kerana Dia telah menetapkan seseorang untuk mengisi ruang dalam hati kita. Jika kita pernah dicintai, tetapi ditinggalkan, dan yang meninggalkan kita itu tidak menunjukkan ciri seorang mukmin, maka biarlah dia pergi, kerana kita perlukan seseorang yang boleh menjadi imam dalam kehidupan kita, sebagai pembimbing supaya kita terus berada di laluan yang benar dalam perjalanan hidup ini....

YA ALLAH...SEKIRANYA DIA BUKAN YANG TERBAIK BUATKU, MAKA JAUHKANLAH DIA DARIKU AGAR AKU TERHINDAR DARI MAKSIAT DAN PERKARA YANG MEMBUAT AKU LUPA PADAMU. ANDAI DIA MEMANG UNTUKKU, MAKA BUKAKANLAH PINTU HATINYA UNTUK MENGHALALKAN HUBUNGAN KAMI INI.....AMIN.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...