Sunday, 22 April 2012

Kenyataannya

Perempuan.....

Mudah terpesona dan tergoda dengan kata-kata manis dari sang lelaki....

Lelaki....

Mudah tergoda dan hanya memandang paras rupa....

JADI...

Sebab itu perempuan pakai make up...
Lelaki suka auta.....

Get it? Get it?


appreciation.....

Percaya tak kalau aku kata perempuan lebih bersifat menghargai dari lelaki? kerana perempuan ni sifatnya lembut dan sensitif, jadi perempuan akan lebih menghargai sesuatu @ seseorang, lebih-lebih lagi sesuatu @ seseorang yang disayangi tak kiralah walau seteruk manapun sesuatu @ seseorang itu di mata orang lain.

aku bagi contoh ea.....

Perempuan, bila dia jatuh cinta, dia sayangkan seseorang, dia akan berbangga dengan insan itu. walaupun semua kawan-kawan atau keluarga dia kata lelaki tu tak hensem, kalau banding dengan dia macam beauty and the beast, tapi dia tetap bangga dengan insan itu, kenalkan pada kawan, keluarga, bila keluar dengan insan tu muka sentiasa tersenyum bangga (kalau tak gaduh la) betul tak?

Lelaki???? kalau awek dia cantik, dengan bangga dia akan keluar dengan kawan menayang awek itu. Tapi cuba kalau awek dia tak secun awek kawan dia, tak mekap, keluar pun setakat tshirt ngan jeans aje, maka kalau keluar dia jalan laju je menonong, kalau kawan-kawan dia bagitau.. "Man, semalam aku nampak awek ko kat pasar malam sorang-sorang je...tak kuar ngan dia ke??" maka jawabnya... "Awek aku? mane? ko salah orang ni....bukan tu, bukan....."

hahahahaha.....betul atau tak? terpulang pada korang untuk menilai....mungkin tak semua lelaki macam ni, kan....jangan marah ea.....


Thursday, 19 April 2012

communication lost (pt.2)

Okeh, aku sambung kisah semalam. Perempuan begitulah fitrahnya. Mungkin tak semua, tapi kebanyakannya kan...

Lelaki pulak, memang jenis straight to the point. Kau nak bagitau apa-apa, cakap direct je, tak payah nak berkias-kias, sebab mereka takkan paham, dan kadang-kadang buat-buat tak paham. Kalau rasa nak mintak dia belikan teddy bear ke, atau pape jelah, cakap je "Nak teddy bear." Tak payah nak cerita salasilah keturunan asal usul teddy bear tu. Dia tak paham apa korang nak. Kalau korang nak 'A', cakap 'A', nak 'B' cakap je 'B'. Barulah dia faham, barulah harmoni hubungan korang...

Untuk kebaikan bersama, komunikasi yang betul tu penting. Perempuan, kalau kau boleh cakap direct depqn kawan-kawan or family, kenapa pulak bila dengan pakwe/tunang/suami nak kena cakap kias-kias? romantikla konon????

Lelaki pulak, kalau kau boleh tunjuk pandai kat tempat kerja, dengan adik-adik, sedara-mara, apa diorang cakap terus dapat tangkap, kenapa bila dengan makwe/tunang/isteri korang jadi blur, clueless dan tak paham-paham???

Haish~ tak paham aku......

Jadilah pasangan yang bijak berkomunikasi....(yeke?)


Wednesday, 18 April 2012

communication lost (pt.1)

"kau melihat diriku, seperti sesuatu, yang mencabar dirimu, akal dan mindamu..."-Kosong-Najwa Latif.

Kenapa kadang-kadang....bukan kadang-kadang, selalunya perempuan rasa lelaki ni tak memahami diri dia, apa yang dia nak?

Lelaki pulak, kenapa selalunya dia rasa perempuan ni tak cukup bagus untuk dia, sampai dia berpaling tadah
(fuh, berpaling tadah,ea...) pada perempuan lain?

Akhirnya hubungan yang dibina, hancur macam tu aje, yang berkapel boleh break, yang bertunang boleh pulang balik cincin tunang ngan tepak sirih tu, yang kahwin, boleh panjat mahkamah syariah.

Salah siapa? ape kehalnye ini semua?

Wanita ni sebenarnya spesis yang sangat berselindung a.k.a suka berkias, mulut kata lain tapi hati kata lain, betul tak? jangan tipula, aku tak kata semua, tapi kebanyakannya begitu. Bila perempuan sampaikan sesuatu, dia harap sangat lelaki akan dapat tangkap apa yang bermain di fikirannya.

Tak percaya? ok. Aku bagi contoh yang sangat simple.
Situasi kat shopping mall. Seorang pakwe dan makwenye tgh ronda-ronda. Lalu kat depan kedai Memory Lane(awek-awek mesti tau kedai ni punya...) Si awek terus ajak si pakwe masuk, konon-konon nak tengok-tengok. Ada teddy bear saiz sama besar ngan budak umur 5 tahun. Tetibe si awek bersuara :

Youuuu.......comel kan teddy ni....eeeiiiii....geram bertul I tengok....(sambil membelek-belek teddy tu)



Korang pun dapat tangkap apa yang bermain dalam fikiran awek tu kan? Dalam kepala dia mesti mengharap pakwe kesayangan tu dapat tangkap apa yang dia cakap. Kalau tak beli sekarang pun, at least belikan untuk besday ke, kan, kan....

Tup-tup, bila time besday, pakwe kesayangan tu bagi hadiah keychain jersi Arsenal yang beli kat uptown. Punyelah kedekut....hehehe....Pastu si awek buat muka hampa....pastu gaduh-gaduh...biasalah, kadang orang bercinta ni, benda kecik pun jadi gaduh....

Itu part perempuan, aku belum cerita lagi si lelaki punya hal pulak, sikap lelaki yang macam mana sebenarnya yang boleh menyumbang perpisahan....so, aku akan ceritakan dalam next entry, k....sebab rasa macam dah panjang sangat aku menaip ni, nak sambung kerja pulak.

Monday, 16 April 2012

Menilai seseorang

"Coz baby u don't know a thing about me....."- Kelly Clarkson, Mr. Know It All......



Nape tetiba aku teringat lagu Kelly ni? sebab malam tadila....tak berapa nak malam la, awal pagi. aku dengan adik aku duk lepak kat taman bawah rumah aku. Kenapa kami di situ sambil bermain buaian macam kanak-kanak baru balik mengaji? ape lagi, bergosipla....

perkenalan singkat adik aku dengan seorang ni yang membawa kepada pertemuan malam tadi. Biasala, sesi luahan perasaan. Aku yang bertanggungjawab mengenalkan mereka-mereka ni. Kenalkan aje, selebihnya tu up to merekalah. Ape keputusan selepas sesi luahan perasaan tu, kena tanya merekalah. hehehe....yang aku bole katakan, tak berapa nak happy endingla, tak payah nak jiwa-jiwa sangat.

Apa yang boleh aku simpulkan di sini ialah manusia ni, kadang-kadang terlalu cepat menilai seseorang. Dia rasa dia dah boleh baca dah perangai orang ni macam mana kan. Tapi tak terfikirkah anda bahawa kita ni hanyalah insan biasa yang tak lari dari kesilapan, termasuklah silap tafsir peribadi orang.

Memang aku nak cakap pasal jejaka yang aku gelarkan hero gadis-gadis ni. Dia dengan yakin dan pastinya adik aku amat terluka, down, in grief dengan dirinya dan menjadikan dia saspek, hehehehe....dia yang kata. Dia tak tau adik aku ni kemain lagi kuat dramanya. hey, my sisterla...ofkos la aku tau perangai dia camne....memangla adik aku marah jugak, tapi adik aku ni marah kejap je, dia dah baling barang sikit-sikit, ha, legalah, marah dia berlalu bersama-sama jatuhnya barang2 yang dia lempar tu. Ala, lempar pun atas rumput, takde kecederaan serius pada barang2 tu. Lepas tu kitorang dah boleh bergelak ketawa sambil bersembang dan kutuk2 dia sikit, hahahaha......

Yang best tu, aku ni dikira bagi spoil plan dia la, sebab aku dah bocorkan awal2 apa yang dia nak bagitau adik aku tu. Aku pulak yang rase bersalah sikit. Sikit jela. Ni sume adik akula ni, drama kuat, dah setaraf dengan Rozita Che Wan dah dia punya drama sedih yang dia lakonkan depan insan tersebut. Hadoih......

Last2, bila aku bukak tweet-tweet, ternyata dia yang bersedih, hehehe....adoi....rapuh sungguh.....








Tula, lain kali jangan mudah nak simpulkan apa-apa. Adik aku tu, mestila aku lagi kenal perangai dia, aku yang duduk kat kaki arwah mak aku masa dia nak keluar dari perut beliau. Memang kaki drama dia tu. Aku pun, jangan rasa dirimu dah cukup mengenali diriku, walaupun masa sekolah kita sama-sama kena jaga pagar (pengawas berkaliber kan..) Nilaikan seseorang berdasarkan peribadi dia, bukan berdasarkan pengalaman kamu..... :)

Monday, 9 April 2012

Jangan pergi dari aku

Arif dan Syahirah kawan baik, dah lama. Diorang ni nampak sangat mesra dan serasi. Ada minat yang sama, sukakan aktiviti lasak, suka karaoke, selalu share masalah, dan dua-dua pun tengah single, bezanya Syahirah lagi lama men'single'kan diri dari Arif. Arif pulak kadang-kadang tengok kawan-kawan dia yang lain ada awek, dia jadi jeles, jadi dia mintak Syahirah carikan, sebab dia tahu Syahirah aje yang masak dengan perangai dia semacam mana dia masak dengan perangai Syahirah.

Arif ni cerewet orangnya, kadang-kadang Syahirah rasa dia ni demand lebih. Tapi takpe, kawan punya pasal, dia kenalkan Arif dengan sepupunya, Mira. Mula-mula Arif taknak, jual mahal konon, samala macam Mira. Bajet laku sangatla tu. Tapi bila dah start add fesbuk, memula chat, pastu main komen-komen kat wall, like2 gambar dengan status, last-last Syahirah yang aturkan mereka berjumpa, Arif mula terpikat pada Mira. Ada sesuatu tentang Mira menarik hatinya.

Syahirah seronok. Sebab plan dia berjaya. Mula-mula Arif dan Mira jadikan dia orang tengah untuk berhubung, berjumpa, dah macam orang zaman dulu. Tapi lama-lama Syahirah rasa lain. Dia mula rasa terpinggir. Arif sekarang berhubung terus dengan Mira, dah tak perlukan dia. Keluar pun dah tak ajak dia. Bila dia sms, lambat aje reply, kadang-kadang tak reply langsung melainkan kalau pasal Mira. Tapi bila sms dengan mira, sampai pukul 4 pagi pun Arif sanggup bersengkang mata.

Paling Syahirah terasa bila Arif balik bercuti dari Bandung, dia sanggup susah payah cari kawan untuk tolong jemput Arif dari airport, sanggup keluarkan duit minyak sebab Arif call dia tengah-tengah malam, kata takde orang datang jemput dia. Tapi dia tak kisah pun, janji Arif selamat sampai rumah. Arif janji nak tunjuk semua gambar-gambar holiday dia, dan dia kata banyak cerita masa kat Bandung. Syahirah tunggu, tapi last-last Mira jugak jadi orang pertama yang mendengar kisah Arif. Cenderamata pun main pass kat Mira aje. Tapi Syahirah tak kisah sangat pasal cenderamata tu, asalkan Arif happy.

Semalam Mira lepak kat rumah Syahirah, malam tu Arif ajak keluar, tapi Mira aje. berjam-jam Syahirah tunggu, sampai tertidur, pukul 4 pagi baru balik. Mira pun cerita yang Arif ajak dia pergi memancing. Syahirah pun suka memancing, dan Arif pun tau, tapi Arif tak pernah ajak, sebab katanya tak suka bawak perempuan pergi memancing. Mira cerita lagi, Arif ajak dia join hiking under group kolej dia. Syahirah terkejut, sebab selama ni Arif cakap orang luar macam dia tak boleh join aktiviti under group kampus dia, sebab tu dia tak pernah dapat ikut Arif pergi hiking walaupun dia sangat minat hiking. Syahirah dah mula rasa yang dia tak lagi penting dalam hidup Arif, sebab sekarang Mira lagi penting.

Tapi dia fikir-fikir balik, patutnya dia rasa happy untuk Arif sebab dia dah tolong Arif dapat awek. Tak patut Syahirah sedih-sedih sebab adat orang bercinta, tak ada yang lebih penting melainkan awek atau boyfriend masing-masing. Jadi apa lagi yang dia boleh buat? pasrah ajela......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...