Monday, 18 June 2012

Kerja aku

Okeh, sudah cukup dengan entri jiwang-jiwang ni, aku pun dah tak tau nak karang apa lagi yang jiwang. Jadi kembali ke tahap normal, dan entri yang biasa-biasa aje.

Masuk hari ni, dah hampir 4 tahun aku berkecimpung dalam sektor kerajaan ni. Atau lebih spesifik lagi, di Mahkamah. Yea, aku kerja mahkamah. Tapi aku bagitau awal-awal, aku bukan peguam, okeh. sebab biasa dah, sejak aku mula-mula kerja, sampai sekarang, bila orang tanya aku kerja kat mana, aku akan jawabla aku kerja kat mahkamah, dan mereka akan bertanya balik : "Peguam ke?" Semua orang pun sama. Apa yang perlu korang faham di sini, peguam tak kerja di mahkamah, orite? peguam cuma bawak kes di mahkamah. Kenapa korang tak tanya macam ni, "eh, awak majistret ke?" tak pun, awak cleaner ke kat sana?" Satu kerja pulak aku nak kena explain pada mereka-mereka tentang kerja aku.

Oklah, aku explain la siap-siap kat sini. Tugas aku kat mahkamah ni sebagai JURUBAHASA. Tugas jurubahasa ni macam penterjemah la. Mungkin ada yang akan tanya, "perlu ke?" Jangan tak tau, walaupun mahkamah-mahkamah kat Malaysia ni bersidang menggunakan Bahasa Melayu, tapi bukan orang melayu je yang buat jenayah kat Malaysia ni. Kan Malaysia ni sekarang dah ada berbilang kaum, sampai dah tak larat nak bilang dah. Ada Cina, India, Myanmar, Bangla, Negro....banyaklah sangat kalau aku nak nyatakan, tak cukup satu entri ni.

So kat sini la aku dan kawan-kawan aku memainkan peranan. Macam aku, takat mat-mat negro tu aku handle la, kan diorang tak paham bahasa melayu dan tak pandai nak cakap melayu. So apa diorang cakap aku explain kan pada court, dan apa hakim aku cakap, aku explain balik kat dia. Kira kena speaking abis la....hahahaha.....Kalau macam bangsa-bangsa lain tu, ada jugak jurubahasanya. Supaya persidangan mahkamah akan berjalan lancar. Kira kalau takde aku macam tak complete la court tu...penting jugakla aku ni, kan...(ceewaaahhh, bajet..)

Selain dari tu, kan kalau korang tengok tibi, cerita-cerita yang ada kisah jenayah, kan bila  bicara tu ada barang-barang bukti yang dikemukakan kan? ha...kat sini kitorang panggil eksibit @ barang kes. Barang2 tu semua aku la kena jaga, kena tandakan, kena simpan. Kalau hilang ke, rosak ke, puas la nak menjawabnya.

Pastu kalau korang tengok lagi tibi citer-citer yang ada paparkan kes bicara dalam mahkamah tu, perasan tak, kat bawah hakim tu, ada macam staff yang duduk ngadap mesin taip tu??? haaaa...itulah jurubahasa. Tapi bab mesin taip tu takdelah, tipu je tu. Zaman dah canggih maa....mana ada pakai mesin taip semua, kalau ada, aku pun jakun...skang kitorang pakai recording system, siap ngan cctv, video link bagai. So, takde dah taip-taip ni. Semua record je. lagi senang, kan...

So itulah serba sedikit tugas aku sebagai seorang JURUBAHASA MAHKAMAH. So lepas ni, kalau ada orang tanya korang pasal kerja ni, korang pun bolehla jawab dengan jayanya, kan, kan....dah bertambah lagi satu ilmu pengetahuan korang...kan....



ini tempat kerja aku, abaikan keadaan yang berselerak tu, pekerja cemerlang memang gini...hehehe


36 comments:

  1. kerja d mahkamah ampang ke

    ReplyDelete
  2. yup....nape? pernah nampak ke???

    ReplyDelete
  3. salam, masih keje di ampang ke?

    ReplyDelete
  4. salam..bulan 9 nanti saya ada temuduga untuk jurubahasa ni..ada tips tak?:)..dan apa soalan yang ditanya nanti.terima kasih kerana membantu.

    ReplyDelete
  5. samaaaaaaaa ada interview gak.buntu ni tolongggg:(

    ReplyDelete
  6. eh wanie,kerol ex typist mahkamah ampang dolo..bln 9 nie g interbiu jurubahasa gak..hrp dptlaa....

    ReplyDelete
  7. salam.. awal bulan 9 ni ada interview jurubahasa juga. Takuut :( apa soalan dia nanti eh?

    ReplyDelete
  8. wah, ramainye bakal jurubahasa...bagus2....tips ea...dulu mase wani interview, memula interviewer(ada 3 org) akan suh kita cite pasal diri kita, kira biodata ringkas la, pastu dia tanya apa yang wani tau pasal jurubahasa dan tugas-tugas dia. Then diorang bagi 1 artikel bahasa inggeris suh wani translate ke bahasa melayu time tu jugak sebab wani interview sbg jurubahasa melayu...gudluck tau.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... Tkotnye nak g interview.. Sy pun ade gak interview jurubahasa mahkamah... Translate to bi tu kene tulis or trs ckp secara spontan? Ade x tnye psl general knowledge psl msia ke? Hehe :D tenkiuuu...

      Delete
  9. owh... Tkotnye nak g interview.. Sy pun ade gak interview jurubahasa mahkamah... Translate to bi tu kene tulis or trs ckp secara spontan? Ade x tnye psl general knowledge psl msia ke? Hehe :D tenkiuuu...

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Dia suh translate on the spot ke? isu2 semasa ada dia tanya tak? garang x si interview tu? u pakai kasut tutup kaki tak?

    ReplyDelete
  12. hmmm.. dia x bgtau pun nak interview nnt jurubahasa apa. homai! neves lak.. dia ada tanya isu2 semasa x? neves ni.. next week. tak lama lagi..

    ReplyDelete
  13. Hai ! Thank you explain pasal jurubahasa... huhu..
    boleh tak buatkan pos pasal interview mase nk jadi jurubahasa tu? mak aih ! nervous !! takotlah !!
    soalan am ade tanye tak mcm nama hakim ke, nama peguam ke, nama kes ke ade x?

    ReplyDelete
  14. korang semua pun dijemput utk interview sbg jurubahasa gak ke? korang dah prepare x? apa lg ek nk baca selain berkenaan tugas jurubahasa? apa isu semasa sekarang?Pasal agama diaorg akan tanya x? tolong lah.. dah tahap neves gelabah dah ni..

    ReplyDelete
  15. nak tanya, time dulu kena interview pa kah soalan yg selalu ditanyakan?

    ReplyDelete
  16. nak tanya, time dulu kena temuduga soalan apa yang ditanya? ada kaitan tentang apa?

    ReplyDelete
  17. sy dah pegi dah interview tu.. Uols just baca ttg mahkamah, jns2 mahkamah, nme peguam negara, nme ketua hakim negara, tugas2 jurubahasa.. Cmtu jela yg berkaitan dgn kehakiman tu.. :) best of luck uols !! :) more info just add my FB Pwincesz Dee.. Hope you guys can make better !!

    ReplyDelete
  18. esok keputusan intbiu jurubahasa bln 9 aritu kuar...fuhhh...

    ReplyDelete
  19. keputusan intbiu ditunda ke 23/10/12 (Isnin)...cm plk gk....23 ari Selasa kn...???:)...tu lh yg ditulis dlm official web SPA...xpa2, kta sbar ja k...stiap kjadian ada hikmahnya...positif...hdapi dgn senyuman...

    ReplyDelete
  20. hye..sya pun dapat jawatan yang sama.xlama lgi kene lapor diri..tapi risau plak diowg anya jauh....hope dapat kat alor star..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.... saya Fadli nk mohon pencerahan 1 kes beekenaan ahli keluarga saya sendiri yg dibicarakan di mahkamah alor star. masih bekerja di mahkamah alor star? boleh whttap saya 011-11267369. Terima kasih sudi bantu

      Delete
  21. oooo... ape qualification yg kene ade untk jadi jurubahasa ni ye? nak tahu jugak

    ReplyDelete
  22. hye..sy pn dpt gak interbiu jurubhsa..tmpt tmu duga dan kekosongan utk jwtn ni hanya d pjbt ketua pendaftar mahkamah d semenanjung saja ke..?d swk takde ker?sbb sya dri swk..

    ReplyDelete
  23. hye..sy pn dpt gak interbiu jurubhsa..tmpt tmu duga dan kekosongan utk jwtn ni hanya d pjbt ketua pendaftar mahkamah d semenanjung saja ke..?d swk takde ker?sbb sya dri swk..

    ReplyDelete
  24. Salam..

    alhamdulilah sye dh dapat gambaran pekerjaan ni tapi sye still x sure keje ni sgt kena fasih bahasa mahkamah, lebih2 lagi dalam bahasa inggeris? saya speaking biasa je, tapi kalau terms2 dalam mahkamah.. .... jujurnya sye x mahir.. ada tips? pastu, memang kena superb ke dalam typing?

    thankz for your help

    ReplyDelete
  25. hai.. boleh tanye x.. ape yang di tanya semasa awak di interview

    ReplyDelete
  26. Sye da g interbiu ni...dia minta kite baca artikel news dlm BI then translate directly p Malay....nasib tak tanye bab2 dlm mahkamah...so for all yg baru nak pegi wish gud luck yer...

    ReplyDelete
  27. nak tanya. bahasa apa yang paling diperlukan dikuasai oleh juru bahsa ye?
    selain bm dan bi :) hehe.
    nak jadi juru bahasa kena ambil course formal ye?
    kalau belajar bahasa asing je tak cukupye?

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum. Saya ni budak asasi Law kat UiTM. Tapi, sy lebih minat bahasa. Berbaloi tak kalau sy nak jadi translator kat mahkamah? Gaji OK tak?

    ReplyDelete
  29. As Salam'
    Saya nak cari Org Melayu yang pandai berbahasa Mandarin/Kantonis/Hokkien kerja dalam syarikat saya, berminat boleh contact saya di email: vjccmsb@gmail.com
    Tk.

    ReplyDelete
  30. Salam kak, saya nak tanya untuk jurubahasa, ada peraturan2/perintah/kaedah tak yang mengawal selia? saya nak tahu kelayakan/criteria untuk menjadi seorang jurubahasa..

    TQ =)

    ReplyDelete
  31. Sy dpt panggilan jurubahassa (bahasa cina), tapi nak tanya ada ke jurubahassa (bahasa cina) yg berbangsa melayu? rasa mcm xnk pergi pulak interview ni. Kekerapan prosiding case yg request jurubahasa cina ni selalu tak? what if jurubahasa tu salah translate? kena pecat ke?

    ReplyDelete
  32. as salam..hai..sbole saya tahu cerita lebih mendalam sebagai jurubahasa mahkamah?

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum,
    siapa ada experience jd jurubahasa, sharing2 plis...plis email me fatinnurfatin40@yahoo.com
    Thank you.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...